Vääräkosken kartonkitehdas

Kesäkahvila Konttuuri    

Vuosittain on kävijöitä ollut noin 4000 henkilöä.

Tiedustelut 0400 510 274

 

VÄÄRÄKOSKEN TEHDASYMPÄRISTÖ


Ähtärin Hyvölänjoessa olevan Vääräkosken partaalle vuonna 1898 perustettu kartonkitehdas tuli toimineeksi lähemmäs sata vuotta. Tuotannon painopisteenä oli koko toiminnan ajan puupaperi eli kartonki, jota tehtaan ainut kartonkikone valmisti 1000–4000 tonnia vuodessa. Tehtaan toiminta jatkui vanhoilla menetelmillä ja koneilla 1990-luvulle saakka.

Vääräkosken tehdasympäristöllä on huomattavaa valtakunnallista kulttuurihistoriallista merkitystä teollisuushistoriallisten arvojen, ympäristö-arvojen ja laitteiston säilyneisyyden ja ainutlaatuisuuden kannalta. Vääräkosken tehdasmiljöön arvoa nostaa myös ympärillä oleva luonto, jossa joki on keskeisenä elementtinä. Vääräkosken puuhiomo ja kartonkitehdas on suojeltu rakennussuojelulain nojalla 8.5.2002 annetulla päätöksellä.

 Virtaa Vääräkoskelle -hanke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Virtaa Vääräkoskelle-hanke pyörähti käyntiin 1.10.2010  tavoitteenaan      löytää teollisuuskäytöstä poistuneelle Vääräkosken kartonkitehtaalle arvoistaan uusiokäyttöäRakennusten kestävä ja vaaliva uusiokäyttö siirtää perintöä myös tuleville polville. Parhaimmillaan paikallisten ihmisten omanarvontunto paranee tehtaan tunnettuuden myötä, matkailijat saavat positiivisia elämyksiä ja viihtyvät alueella. Matkailukohde tarjoaa toimeentuloa muutamille yrittäjille osan vuotta ja virkistää Vääräkosken kylää ja Ähtärin matkailutarjontaa. Hanke päättyi syksyllä 2011.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    kuva: Iida-Linnea Jokela

 

 

 

 

 

Kuva: Iida-Linnea Jokela